OSTEOPOROZA

este o afecțiune care afectează o mare parte din populația vârstnică, caracterizată prin pierderea densității osoase și fragilitatea oaselor. 

Acest lucru crește riscul de fracturi. Deși este mai frecventă la femei după menopauză, bărbații pot dezvolta, de asemenea, osteoporoză.

Osteoporoza este o boală a oaselor care duce la pierderea masei osoase și fragilitate. Oasele devin fragile și vulnerabile la fracturi, chiar și din cauza unor traumatisme minore. 

Factori precum dezechilibrele hormonale, deficiențe nutriționale și anumite medicamente pot contribui la această afecțiune

Primele semne ale osteoporozei pot fi subtile. Acestea includ dureri de spate, pierderea înălțimii, postură îndoită și fracturi. Fracturile la nivelul încheieturilor, șoldurilor și coloanei vertebrale sunt cele mai frecvente.

Factori precum vârsta, genetica, nivelurile hormonale, nutriția și stilul de viață pot contribui la dezvoltarea osteoporozei. Fumatul, consumul excesiv de alcool și lipsa de activitate fizică pot crește riscul.

Diagnosticarea poate include densitometria osoasă, teste de sânge pentru calciu și vitamina D și evaluarea riscului de fracturi. Este esențial să se detecteze osteoporoza în stadiile incipiente pentru a preveni complicațiile.

Prevenirea include consumul de calciu și vitamina D, activitate fizică regulată, evitarea fumatului și a alcoolului și testarea densității osoase. Adoptarea unui stil de viață sănătos este crucială.

Tratamentul pentru osteoporoză poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților și reduce riscul de complicații. Este esențial să se adopte un stil de viață sănătos și să se discute cu medicul despre cel mai bun plan de tratament.  Pentru mai multe informații, citiți articolul complet pe collagenwise.ro.