Descoperă Beneficiile Pentru Sănătate ale Vitaminei B12! Vitamina B12, cunoscută și sub denumirea de cobalamină, este o vitamină esențială de care organismul tău are nevoie, dar pe care nu o poate produce singur.
Se găsește în mod natural în produsele de origine animală, dar este adăugată și în anumite alimente și disponibilă sub formă de supliment oral sau injecție.
Vitamina B12 are numeroase roluri în organismul tău. Ea susține funcția celulelor nervoase și este necesară pentru formarea celulelor roșii din sânge și sinteza ADN-ului.
Pentru majoritatea adulților, aportul zilnic recomandat (RDA) este de 2,4 micrograme (mcg), deși acest aport este mai mare pentru persoanele însărcinate sau care alăptează.
Suplimentele de vitamina B12 pot aduce beneficii organismului și sănătății generale în diverse moduri, de la susținerea ochilor și a minții până la beneficierea oaselor, părului și pielii.
Iată câteva posibile beneficii pentru sănătate ale vitaminei B12, toate bazate pe știință.
Beneficiile Pentru Sănătate ale Vitaminei B12
- Ajută la formarea celulelor roșii din sânge și la prevenirea anemiei
Vitamina B12 joacă un rol vital în ajutarea corpului tău să producă celule roșii din sânge. Nivelurile scăzute de vitamina B12 cauzează o reducere a formării celulelor roșii din sânge și împiedică dezvoltarea lor corespunzătoare. Celulele roșii sănătoase sunt mici și rotunde, în timp ce ele devin mai mari și, de obicei, ovale în cazurile de deficiență de vitamina B12. Datorită acestei forme mai mari și neregulate, celulele roșii din sânge nu pot trece din măduva osoasă în fluxul sanguin la o rată adecvată, cauzând anemia megaloblastică. Atunci când ai anemie, corpul tău nu are suficiente celule roșii din sânge pentru a transporta oxigenul către organele vitale, ceea ce poate provoca simptome precum oboseala și slăbiciunea. - Poate preveni problemele majore de naștere
Nivelurile adecvate de vitamina B12 sunt cruciale pentru o sarcină sănătoasă. Deficiența de vitamina B12 în stadiile incipiente ale sarcinii poate crește riscul de defecte de naștere, cum ar fi defectele de tub neural. De asemenea, deficiența maternă de vitamina B12 poate contribui la nașteri premature sau pierderea sarcinii. Un studiu vechi a constatat că mamele însărcinate cu niveluri de vitamina B12 mai mici de 250 mg/dL erau de 2,5–3 ori mai predispuse să nască un copil cu defecte de naștere, comparativ cu cele cu niveluri adecvate. Pentru cei cu deficiență de vitamina B12 și niveluri sub 150 mg/dL, riscul era de 5 ori mai mare, comparativ cu cei cu niveluri peste 400 mg/dL. - Poate susține sănătatea oaselor și preveni osteoporoza
Menținerea unor niveluri adecvate de vitamina B12 poate susține sănătatea oaselor. Oasele cu densitate minerală scăzută pot deveni fragile și delicate în timp, ceea ce crește riscul de osteoporoză. Această cercetare din 2021 a observat, de asemenea, o posibilă legătură între nivelurile scăzute de vitamina B12 și sănătatea slabă a oaselor, precum și riscul de osteoporoză sau fracturi. În general, cercetările clinice nu susțin utilizarea suplimentelor de vitamine B pentru prevenirea fracturilor osteoporotice. Este necesară o cercetare mai concluzivă. - Poate reduce riscul de degenerescență maculară
Degenerescența maculară este o boală oculară care afectează în principal vederea centrală. Un studiu din 2022 indică o legătură între vitaminele B și riscul de degenerescență maculară, observând că un aport alimentar ridicat al acestor vitamine este asociat cu rate mai scăzute de degenerescență maculară avansată legată de vârstă. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a înțelege pe deplin rolul vitaminei B12 în promovarea sănătății vederii și prevenirea degenerescenței maculare. - Poate îmbunătăți starea de spirit și simptomele depresiei
Vitamina B12 poate îmbunătăți starea de spirit. O revizuire de cercetare din 2019 a observat că vitaminele B pot ajuta la îmbunătățirea dispozițiilor legate de stres, atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele mai predispuse la simptome depresive. O altă revizuire din 2020, analizând zeci de alte studii, a observat că, chiar și fără dovezi concrete că vitamina B12 afectează în mod specific depresia sau simptomele depresive, cercetările indică niveluri scăzute de vitamina B12 ca factor de risc crescut pentru depresie. Totuși, alte cercetări nu au găsit că suplimentele de vitamina B12 sunt eficiente pentru depresie, cu excepția persoanelor cu condiții neurologice avansate. Aceasta este o zonă care necesită mai multe cercetări pentru a determina efectele exacte ale vitaminelor B și B12 asupra stării de spirit și simptomelor depresive. - Poate beneficia creierul și memoria
Deficiența de vitamina B12 a fost asociată cu pierderea memoriei, în special la adulții în vârstă. Un studiu pe persoane cu demență în stadiu incipient a arătat că vitamina B12 poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv la anumite persoane, dar doar la cei care au niveluri ridicate de acizi grași omega-3. Cei cu niveluri scăzute de acizi grași omega-3 nu au experimentat nicio încetinire a declinului mental. Un alt studiu a constatat că chiar și nivelurile de vitamina B12 în partea inferioară a intervalului normal pot contribui la performanțe slabe ale memoriei. Sunt necesare mai multe cercetări cu un număr mai mare de participanți. - Poate influența nivelurile de energie (dacă nu primești suficient B12)
Suplimentele de vitamina B12 au fost mult timp promovate ca un produs care oferă un impuls de energie. Dar acest lucru nu este chiar adevărat, conform cercetărilor clinice pe această temă. Sigur, toate vitaminele B joacă un rol important în producerea energiei în corp, dar ele nu furnizează neapărat energie în sine. Persoanele care experimentează deficiență de vitamina B12 tind să simtă oboseală sau lipsă de energie, ca simptom comun timpuriu. Unele cercetări indică faptul că aceste persoane pot lua suplimente de vitamine sau își pot crește aportul pentru a-și crește nivelurile de energie – dar aceasta este doar o abordare a deficitului subiacente și a nivelului scăzut de energie asociat. Cercetările clinice nu arată că oamenii pot lua pur și simplu suplimente de vitamine B sau B12 și își pot crește brusc nivelul de energie. - Poate susține sănătatea părului, pielii și unghiilor
Nivelurile de vitamina B12 sunt legate de sănătatea pielii, părului și unghiilor, iar persoanele cu deficiențe de B12 – sau uneori cu niveluri excesive ale acestei vitamine – pot experimenta complicații. Acestea pot include hiperpigmentare, decolorarea unghiilor, schimbări ale părului, pierderea culorii pielii în pete (vitiligo) și ulcerații la nivelul obrajilor, buzelor, gurii și limbii (afte stomatită). Menținerea unor niveluri adecvate de vitamina B12 joacă un rol în sănătatea pielii, unghiilor și părului. Totuși, cercetările nu arată că persoanele fără o deficiență sau exces de vitamina B12 ar beneficia de suplimente.
Cine este în pericol de deficiență de vitamina B12?
Deficiența de vitamina B12 poate apărea în unul din două moduri: fie dieta ta nu conține cantități suficiente, fie corpul tău nu poate absorbi complet vitamina din alimentele consumate.
Persoanele în pericol de deficiență de vitamina B12 includ:
- Adulți în vârstă, cel mai frecvent
- Persoane cu tulburări gastrointestinale, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă
- Cei care au avut intervenții chirurgicale gastrointestinale, cum ar fi chirurgia bariatrică sau resecția intestinală
- Persoane care urmează o dietă strict vegană
- Cei care iau metformin pentru controlul glicemiei
- Cei care iau inhibitori ai pompei de protoni pentru arsuri la stomac cronice
Dacă corpul tău are dificultăți în absorbția vitaminei B12, medicul tău poate recomanda injecții intramusculare de B12 pentru a-ți crește nivelurile.
Deficiența de vitamina B12 poate fi cel mai frecvent tratată prin administrarea de suplimente, modificări ale dietei, injecții de B12 și prin abordarea oricăror afecțiuni medicale subiacente. Echipa ta medicală poate diagnostica și determina cel mai bun tratament pentru tine.