Carbohidrați sau Grăsimi la Micul Dejun? Două meniuri foarte diferite, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Waterloo din Canada.
Studiul sugerează că pentru niveluri optime de energie și sănătate, metabolismul bărbaților ar putea răspunde mai bine la un mic dejun bogat în carbohidrați după repausul nocturn, în timp ce femeile ar putea beneficia mai mult de mese cu un procent mai mare de grăsimi la trezire.
Alegerea alimentelor potrivite pentru metabolismul fiecăruia ar putea ajuta, de asemenea, la pierderea și menținerea greutății. Metabolismul se referă la seria complexă de procese chimice din organism prin care substanțele nutritive sunt transformate în energie, asigură creșterea și repară daunele celulare.
Studiul este bazat pe un model matematic creat de cercetători, care le-a permis să simuleze efectul diverselor opțiuni alimentare asupra metabolismului bărbaților și femeilor.
Modelul a urmărit să completeze lipsurile din cunoștințele actuale privind diferențele dintre felul în care bărbații și femeile procesează grăsimile. Cercetarea medicală s-a concentrat istoric mai mult pe sănătatea bărbaților, așa că există mult mai puține date disponibile despre efectele alimentelor asupra metabolismului femeilor.
Cu ajutorul modelului, cercetătorii au reușit să simuleze rezultate alimentare pentru femei, mai ales în lipsa datelor clinice.
Nutriția umană constă în principal din carbohidrați, grăsimi și proteine. Femeile tind să se bazeze mai mult pe metabolismul lipidelor — acizilor grași — în loc de metabolismul carbohidraților, preferat de bărbați.
Cel mai semnificativ aspect, conform autorilor studiului, este că aceste diferențe de metabolism pot duce la variații în răspunsurile metabolice și în riscul de boli, deci este important să obținem o înțelegere completă a acestora.
Studiul a fost publicat în Computers in Biology and Medicine.
Mic dejun sănătos bogat în carbohidrați vs grăsimi Michelle Routhenstein, dietetician specializat în cardiologie preventivă, a sugerat câteva alimente pe care fiecare sex le-ar putea lua în considerare pentru micul dejun.
„Alegerea unor mic dejunuri bogate în carbohidrați, echilibrate în macronutrienți și care conțin fibre solubile, poate fi benefică pentru bărbați. Acestea pot include ovăz, un smoothie echilibrat sau un bol cu fructe de pădure, nuci și iaurt”, a recomandat ea.
Pentru femei, Routhenstein a sugerat „grăsimi sănătoase pentru inimă, bogate în grăsimi nesaturate. Acestea pot include budincă de chia, omletă cu legume sau brânză cottage cu semințe de in și mere.”
De ce este mai rapid metabolismul grăsimilor la femei? Anita T. Layton, cercetător principal al studiului, a explicat că:
„Cunoștințele existente par să prezinte un paradox: femeile tind să păstreze mai multă grăsime decât bărbații în perioada de absorbție, dar prezintă o oxidare semnificativ mai mare a grăsimilor în perioada post-absorbție. Modelul nostru poate ghida recomandări alimentare adaptate, specifice sexului, care optimizează sănătatea metabolică și previn complicațiile precum hiperglicemia sau hipoglicemia postprandială.”
Ea a adăugat că acest lucru este probabil influențat de diferențele de sex în țesuturile hepatice și adipoase, pentru care simulările modelului indică un mecanism posibil.
De ce există diferențe între sexe în modul de metabolizare a nutrienților? „Femeile stochează mai multă grăsime”, a spus Layton, „dar ard, de asemenea, mai multă grăsime în timpul exercițiilor prelungite și o metabolizează mai eficient după o perioadă de post.”
„Grăsimea este o sursă excelentă de energie, necesară pentru a satisface costurile nutriționale mari ale sarcinii și alăptării,” a remarcat Layton. Aceste diferențe sunt probabil determinate de estrogen, întrucât femeile suportă costuri nutriționale mai mari în timpul reproducerii și alăptării.
Routhenstein, care se specializează în cardiologia preventivă, a mai menționat că: „În domeniul sănătății inimii, există o recunoaștere puternică a faptului că multe studii din trecut au omis femeile, iar acum există un efort conștient de a investiga sănătatea femeilor, mai ales în perioada de tranziție peri- și postmenopauzală.”