Cum să Protejezi Sănătatea Inimii la Menopauză? Menopauza apare atunci când ciclurile menstruale încetează. În anii de dinaintea și de după menopauză, corpul suferă numeroase schimbări, iar simptomele pot include bufeuri, schimbări emoționale și tulburări de somn.
Cum să Protejezi Sănătatea Inimii la Menopauză
Dar impactul menopauzei asupra organismului poate fi chiar mai profund. Medical News Today analizează de ce menopauza poate afecta sănătatea cardiovasculară și cum pot femeile să-și mențină o inimă sănătoasă pe măsură ce îmbătrânesc.
În general, se crede că bolile cardiovasculare afectează mai mult bărbații decât femeile, însă American Heart Association (AHA) a evidențiat recent că bolile de inimă ucid mai multe femei decât toate formele de cancer la un loc.
De asemenea, riscul unei femei de a dezvolta boli de inimă poate crește semnificativ în anii care preced și urmează menopauzei.
Perioadele care preced, însoțesc și urmează încetarea ciclurilor menstruale sunt cunoscute sub denumirile de:
- perimenopauză, care poate începe cu câțiva ani înainte de ultima menstruație și se încheie la 12 luni după ultima menstruație,
- menopauză, care apare la 12 luni după ultima menstruație la o vârstă medie de 52 de ani sau după intervenții chirurgicale, cum ar fi îndepărtarea ovarelor, care opresc menstruația,
- și postmenopauză, anii care urmează menopauzei.
Pentru unele persoane, perimenopauza și menopauza pot trece aproape neobservate, cu excepția încetării menstruației. Însă pentru cele mai multe, această perioadă poate aduce o varietate de simptome, inclusiv:
- bufeuri,
- cicluri menstruale neregulate,
- schimbări de dispoziție,
- transpirații nocturne,
- sensibilitate a sânilor,
- uscăciune vaginală,
- scăderea libidoului,
- subțierea părului și unghii fragile.
Multe dintre aceste simptome sunt cauzate de o reducere a hormonilor reproductivi, estrogen și progesteron, care însoțește menopauza. Deși progesteronul are puțină influență asupra sănătății inimii, scăderea nivelului de estrogen contribuie probabil la creșterea riscului de boli cardiovasculare.
Cum protejează estrogenul inima Dr. Deborah Matthew, consilier medical principal la BHRT Training Academy și fondator al Signature Wellness, a explicat pentru Medical News Today că:
„Estrogenul este foarte protector pentru sănătatea inimii la femei. Femeile premenopauzale, care au niveluri abundente de estrogen, prezintă un risc mult mai mic de boli de inimă și hipertensiune arterială decât bărbații. După menopauză, când nivelul de estrogen scade, riscul de boli de inimă la femei crește și devine mai mare decât cel al bărbaților de aceeași vârstă.”
Estrogenul protejează sistemul cardiovascular în mai multe moduri. Dr. Robin Noble, medic obstetrician-ginecolog certificat și consilier medical principal la Let’s Talk Menopause, a explicat câteva dintre acestea:
„Nu vedem multe cazuri de boli cardiovasculare la femei până după menopauză — probabil pentru că estrogenul are un efect vasodilatator asupra sistemului vascular. În plus, estrogenul are efecte antiinflamatoare, iar inflamația și stresul oxidativ par a fi mecanismele principale ale dezvoltării plăcilor cardiovasculare,” a explicat ea.
Odată ce estrogenul scade, aceste efecte cardioprotectoare sunt pierdute, crescând riscul de boli de inimă.
Ce alte afecțiuni poate crește menopauza Dr. Jennifer Wong, cardiolog certificat și director medical al Cardiologiei Neinvazive la MemorialCare Heart and Vascular Institute din Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, CA, a remarcat:
„Cu scăderea nivelului de estrogen în menopauză, poate exista o creștere a nivelului de colesterol, tensiuni arteriale mai mari și creșterea grăsimii viscerale, ceea ce duce la formarea plăcilor și întărirea arterelor. Poate exista, de asemenea, o creștere a inflamației, care este asociată cu o creștere a plăcilor aterosclerotice, mai ales a celor instabile. Schimbările autonome din menopauză pot duce la creșterea ritmului cardiac și scăderea variabilității acestuia.”
Potrivit AHA, unele simptome comune ale menopauzei — bufeurile, transpirațiile nocturne, depresia, tulburările de somn și creșterea grăsimii în jurul abdomenului — sunt asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.
În plus, un studiu din 2023 a legat stresul și insomnia de după menopauză de un risc mai mare de fibrilație atrială (AFib).
Cum să minimizezi riscul bolilor de inimă În anii din jurul menopauzei, este recomandat să urmezi sfaturile generale pentru o inimă sănătoasă. Dr. Noble a recomandat: „Modificările stilului de viață care includ creșterea exercițiilor fizice, gestionarea stresului, alimentația sănătoasă — cu accent pe alimentele pe bază de plante și cereale integrale. O dietă mediteraneană verde, care include pește, este probabil cea mai sănătoasă — mai puține grăsimi animale și proteine animale, eliminând alimentele ultra-procesate. Postul intermitent poate fi o strategie sănătoasă.”
Pe lângă un stil de viață sănătos, terapia de substituție hormonală (HRT) poate fi o modalitate eficientă de a reduce riscul de boli de inimă în această perioadă a vieții.
Estrogenul de substituție, dacă este inițiat în termen de 10 ani de la menopauză, este asociat cu o reducere a progresiei aterosclerozei și un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă (și o reducere a mortalității totale).
Aspecte esențiale despre menopauză și sănătatea inimii Deși riscul bolilor cardiovasculare crește în jurul menopauzei, există numeroase măsuri pe care le poți lua pentru a reduce acest risc. Experții recomandă să urmezi un stil de viață sănătos, inclusiv o alimentație echilibrată și activitate fizică regulată, evitarea fumatului și moderarea consumului de alcool.
Pentru multe femei, terapia hormonală nu doar că ajută la gestionarea simptomelor menopauzei, dar poate și reduce riscul cardiovascular.