Sindromul premenstrual, cunoscut în mod obișnuit ca SPM, reprezintă un set de semne și simptome recurente care se dezvoltă în perioada de 7 până la 14 zile înainte de menstruație. Simptomele tipice ale SPM includ scăderea energiei, iritabilitate, depresie, dureri de cap, sensibilitate a sânilor, dureri de spate, balonare abdominală și retenție de lichide la nivelul sânilor, mâinilor și picioarelor.
Aceste simptome pot varia de la ușoare la debilitante. Se estimează că SPM afectează între 30% și 40% dintre femeile aflate la menstruație, cu o frecvență mai mare la femeile în vârsta de 30-40 de ani.
SPM poate fi împărțit în patru subgrupe: SPM-A, SPM-C, SPM-D și SPM-H. O femeie poate experimenta simptome din fiecare subgrup și trebuie să trateze fiecare subgrup corespunzător.
Cuprins
ToggleCe este Sindromul Premenstrual-A
A vine de la anxietate și este cea mai comună formă de sindrom premenstrual. Este asociată cu un exces de estrogen și prolactină și un deficit de progesteron în faza luteală. În această fază, nivelul de estrogen ar trebui să scadă, iar progesteronul să crească, pregătind uterul și endometrul pentru implantarea fătului. Progesteronul are un efect calmant, reducând anxietatea. Deficiența de GABA, principalul neurotransmițător care liniștește organismul, poate duce la anxietate, atacuri de panică, insomnie și minte agitată. Simptomele comune ale SPM-A includ anxietatea, iritabilitatea, durerile de cap menstruale și instabilitatea emoțională.
Ce este SPM-C
C vine de la pofta de carbohidrați și este asociată cu un apetit crescut, pofta de dulce, dureri de cap, vertij, amețeli, oboseală, migrene, mâncat excesiv, leșin și palpitații. Femeile care suferă de SPM-C par să aibă un răspuns exagerat al insulinei la carbohidrați și un risc ridicat de deficit de magneziu.
Ce este SPM-D
D vine de la depresie și este cea mai rară formă de sindrom premenstrual. Aceste femei au, în general, un raport scăzut de estrogen față de progesteron, opusul SPM-A, și niveluri ridicate de hormoni adrenali, în special adrenalină și cortizol. Excesul de cortizol inhibă producerea serotoninei, „hormonul fericirii”. Simptomele comune includ depresia, plânsul, uitarea, furia, confuzia și insomnia.
Ce este SPM-H
H vine de la hidratare și este caracterizat prin retenție de lichide și o creștere în greutate de peste 1,4 kg. În general, apare umflarea mâinilor și picioarelor, sensibilitatea sânilor, dureri de cap, constipație, balonare abdominală și disconfort. Simptomele SPM-H sunt atribuite unei creșteri a aldosteronului sau prolactinei, cauzate de stres, exces de estrogen și deficit de dopamină.
Rolul prolactinei în Sindromul Premenstrual
Prolactina este un hormon produs de glanda pituitară la femeile care alăptează și ajută la producerea laptelui matern. Creșterea prolactinei în timpul SPM poate fi cauzată de stres și de deficiențele de progesteron, dopamină, vitamina B6, zinc și magneziu. Planta Vitex este apreciată pentru capacitatea sa de a crește nivelul de progesteron și dopamină, normalizând astfel nivelurile de prolactină. Studiile arată că Vitex ajută la ameliorarea multor simptome asociate cu SPM.
Cauze comune ale Sindromul Premenstrual
Factorii cauzatori frecvenți ai SPM includ disfuncția suprarenalelor, deficitul de dopamină, excesul de estrogen, hipotiroidismul, deficiențele nutriționale și stresul.
Semne și simptome ale SPM
Simptomele includ crampe abdominale, balonare, sensibilitate a sânilor, anxietate, depresie, oboseală, iritabilitate, dureri de cap, constipație, creștere în greutate și retenție de lichide la nivelul gleznelor, mâinilor și picioarelor.
Cum să reduci simptomele SPM
Strategii bine dovedite includ exercițiile fizice, tehnicile de reducere a stresului și o dietă sănătoasă. Exercițiile cresc nivelul de endorfine, reducând stresul și nivelurile de adrenalină și cortizol. Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi yoga, meditația și respirația profundă, sunt, de asemenea, foarte utile. O dietă sănătoasă bogată în fructe, legume, carne slabă și cereale integrale ajută organismul să producă hormonii necesari pentru a echilibra nivelurile de estrogen și progesteron.
Nutrienții specifici, cum ar fi vitamina B6, magneziul, zincul și suplimentele cu ulei de pește, pot fi de mare ajutor pentru femeile care suferă de diferitele subtipuri de SPM.
Referință: vitalityandwellness.com.au